Błyskawiczny tort owocowy
Deser można przygotować błyskawicznie, używając zamiast twarogu, cukru i bitej śmietany – słodkiego serka homogenizowanego. Wystarczy wymieszać go z rozpuszczoną żelatyną.
Przygotowanie:
Ciastka rozkruszyć, wymieszać z 7 łyżkami roztopionego masła. Ugnieść w tortownicy wysmarowanej resztą masła, wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. Po ok. pół godzinie przelać do rondla, podgrzać. Gdy się rozpuści, wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na puch, dodając porcjami cukier puder i twaróg. Na koniec do masy serowej wlać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Owoce umyć, osuszyć, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używasz ananasa lub kiwi, sparz je wrzątkiem.
Masę serową przełożyć na schłodzony spód, wygładzić. Ozdobić owocami. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, tężejącą zalać owoce, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Zobacz także: