Błyskawiczny tort owocowy

Deser można przygotować błyskawicznie, używając zamiast twarogu, cukru i bitej śmietany – słodkiego serka homogenizowanego. Wystarczy wymieszać go z rozpuszczoną żelatyną.

Na przygotowanie tortu potrzebujesz 80 minut
Na przygotowanie tortu potrzebujesz 80 minut123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag mieszanych
  • owoców sezonowych
  • 50 dag twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa albo krystaliczna
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 30 dag kruchych czekoladowych ciastek
  • 8 łyżek masła
16

Przygotowanie:
Ciastka rozkruszyć, wymieszać z 7 łyżkami roztopionego masła. Ugnieść w tortownicy wysmarowanej resztą masła, wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. 

Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. Po ok. pół godzinie przelać do rondla, podgrzać. Gdy się rozpuści, wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na puch, dodając porcjami cukier puder i twaróg. Na koniec do masy serowej wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. 

Owoce umyć, osuszyć, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używasz ananasa lub kiwi, sparz je wrzątkiem. 

Masę serową przełożyć na schłodzony spód, wygładzić. Ozdobić owocami. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, tężejącą zalać owoce, odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Zobacz także: 

Joanna Kulig: Oni mnie inspirująStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?