Bób na trzy sposoby
Nadaje się zarówno na sałatkę do naleśników, jak i w zestawie z ziemniakami.
Składniki: 300 g bobu, kilka gałązek szczypiorku, 100 g boczku, 6 kromek bułki wrocławskiej, 1 łyżka masła. Sos 1 łyżeczka musztardy francuskiej l 1 łyżka octu winnego l 1/4 szklanki oleju l do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie: Bób przebierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po lekkim ostudzeniu obierz. Boczek pokrój w plasterki. Usmaż na suchej patelni. Bułkę pokrój w kostkę. Masło zeszklij na patelni i dodaj bułkę. Smaż na złoty kolor, często mieszając. Przygotuj sos: dokładnie połącz musztardę z octem i olejem. Dopraw do smaku. Wymieszaj grzanki i bób. Polej sosem. Sałatkę podawaj z plastrami boczku udekorowaną szczypiorkiem.
Przygotowanie: Odłożyć czubatą łyżkę mąki. Jajka utrzeć z mlekiem i pozostałą mąką. Przyprawić do smaku solą i odrobiną cukru. Ciasto odstawić do napęcznienia. Bób wyłuskać, cebulę posiekać i podsmażyć razem na gorącym oleju, oprószyć pozostawioną mąką. Gdy się zrumieni, wlać śmietanę i dusić 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę. Kiełbasę pokroić w cienkie ukośne plastry. Na patelni smażyć porcjami po kilka plasterków kiełbasy, wlewać na nie ciasto naleśnikowe, smażyć na złoty kolor z obu stron. Naleśniki przełożyć na talerze. Podawać z bobem w śmietanie.
Składniki: 1 kg młodych, dużych ziemniaków, 30 dag bobu, 15 dag pomidorków koktajlowych, kilka gałązek szczypiorku, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Bób ugotować w osolonej wodzie i po schłodzeniu obrać. Ziemniaki obrać, ugotować i schłodzić. Zimne ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć środki. Pokrojone w ćwiartki pomidorki wymieszać z bobem, doprawić solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Wkładać do ziemniaków i piec w nagrzanym do 200C piekarniku przez ok. 20 min. Podawać udekorowane gałązkami szczypiorku.