Jakie potrawy wspierają funkcjonowanie mózgu? Propozycje od Ewy Wachowicz
Jeśli chodzi o sprawny mózg, to dieta odgrywa tu ogromną rolę, ponieważ odpowiednie składniki odżywcze poprawiają jego funkcjonowanie. Warto zwrócić uwagę na to, co trafia na nasz talerz. Oto kilka wskazówek kulinarnych, które mogą pomóc w utrzymaniu mózgu w dobrej kondycji.

Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta, pełna naturalnych składników odżywczych ma ogromny wpływ na działanie mózgu. Warto sięgać po produkty, które wspierają pamięć, koncentrację oraz ogólną sprawność umysłową. Dzięki temu codzienne wyzwania będą łatwiejsze do pokonania, a nasza głowa będzie pracować sprawniej i bardziej efektywnie. Poniżej kilka moich propozycji kulinarnych.
Zdrowa miska na śniadanie
Składniki:
- 150 g kaszy bulgur
- sól do gotowania
- 2 garście orzechów laskowych
- kilka liści jarmużu
- kilka śliwek suszonych
- kawałek sera koziego
Dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- kurkuma
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Wystudzić.
- Orzechy uprażyć w piekarniku (7-8 minut, 200 st. C), przełożyć do ściereczki i ocierając pozbawić skórki. Gdy wystygną, posiekać.
- Śliwki zalać wodą i gotować, aż zmiękną.
- Liście jarmużu zblanszować we wrzątku, zahartować w wodzie z lodem.
- Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, miodem i musztardą. Przyprawić kurkumą, solą i pieprzem do smaku.
- Kaszę nałożyć do miski. Na kaszy ułożyć śliwki, jarmuż i pokrojony w kostkę ser kozi. Polać dressingiem i posypać orzechami.
Zdrowa miska z brokułami

Zdrowa miska … w wersji alternatywnej. Przepis poniżej.
Składniki:
- kilka różyczek brokułu
- garść dowolnych liści sałaty
- garść ciecierzycy
- garść orzechów włoskich
Sos:
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- garść szczypiorku
Opis przygotowania:
- Na dnie miski ułożyć ugotowane różyczki brokuła. Dodać sałatę, ugotowaną ciecierzycę i orzechy.
- Do jogurtu przecisnąć czosnek. Dorzucić posiekany szczypior. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do oddzielnego naczynia.
- Przed podaniem zawartość miski polać sosem.
Zdrowe batoniki z ziaren

Co do przekąsek, to co powiecie na zdrowe batoniki oparte o ziarna?
Składniki:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1 szklanka płatków migdałów
- 1 szklanka żurawiny suszonej
- ½ szklanki sezamu
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 5 łyżek miodu
Opis przygotowania:
- Orzechy pokroić i przełożyć do miski.
- Dosypać ziarna słonecznika, płatki migdałowe, sezam i żurawinę.
- Wlać olej, posłodzić miodem.
- Wymieszać i rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasteczka, które dodają energii

Inna opcja "na słodko", to ciasteczka, które dodają energii i które można zabrać ze sobą do pracy.
Składniki:
- 150 g masła
- ½ szklanki cukru brązowego
- ¼ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki siekanych orzechów włoskich
- 100 g - kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
- Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i jajkiem. Połączyć z mąką wymieszaną z płatkami i proszkiem do pieczenia. Dodać żurawinę, orzechy i skórkę pomarańczową.
- Wyrobić ciasto, ewentualnie schłodzić w zamrażalniku (10 minut).
- Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę przycisnąć lekko dłonią lub widelcem. Piec przez 15-20 minut w temp. 150 st. C
Danie rybne z soczewicą

I na sam koniec pyszna propozycja na danie rybne z soczewicą.
Składniki:
- 2 filety z łososia bez skóry (może też być inna ryba)
- sól
- sok z cytryny
- 3 listki kaffiru do gotowania
- Do podania:
- soczewica czarna
- roszponka
- pomidorki koktajlowe
Pesto:
- 3 garście natki pietruszki
- 2 łyżki uprażonych orzeszków laskowych
- 2 fileciki anchois
- szczypta soli
- oliwa
Opis przygotowania:
- Filety pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, przełożyć do zamykanego pojemnika, skropić sokiem z cytryny, przykryć i na 15 minut wstawić do lodówki.
- Ugotować na parze (do wody wrzucić listki kaffiru).
- Podawać z soczewicą, roszponką, pomidorkami koktajlowymi oraz domowym pesto (składniki wystarczy zmiksować, stopniowo dolewając oliwy).
Dbając o dietę wspierającą mózg, inwestujemy w swoją codzienną sprawność i jasność umysłu. Nawet drobne zmiany na talerzu mogą przynieść znaczące efekty w koncentracji. Mam nadzieję, że powyższe propozycje wam w tym pomogą.