Jakie potrawy wspierają funkcjonowanie mózgu? Propozycje od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz poleca przepisy na sprawny umysł
Ewa Wachowicz poleca przepisy na sprawny umysłArchiwum autora

Zdrowa miska na śniadanie

  • 150 g kaszy bulgur
  • sól do gotowania
  • 2 garście orzechów laskowych
  • kilka liści jarmużu
  • kilka śliwek suszonych
  • kawałek sera koziego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  1. Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Wystudzić.
  2. Orzechy uprażyć w piekarniku (7-8 minut, 200 st. C), przełożyć do ściereczki i ocierając pozbawić skórki. Gdy wystygną, posiekać.
  3. Śliwki zalać wodą i gotować, aż zmiękną.
  4. Liście jarmużu zblanszować we wrzątku, zahartować w wodzie z lodem.
  5. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, miodem i musztardą. Przyprawić kurkumą, solą i pieprzem do smaku.
  6. Kaszę nałożyć do miski. Na kaszy ułożyć śliwki, jarmuż i pokrojony w kostkę ser kozi. Polać dressingiem i posypać orzechami.

Zdrowa miska z brokułami

Kolorowa sałatka z kawałkami gotowanego mięsa, świeżą zieloną kapustą, białymi kostkami warzyw oraz posypką z orzechów laskowych, podana w głębokiej misce.
Zdrowa miska z brokułami123RF/PICSEL
  • kilka różyczek brokułu
  • garść dowolnych liści sałaty
  • garść ciecierzycy
  • garść orzechów włoskich
  • jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • garść szczypiorku
  1. Na dnie miski ułożyć ugotowane różyczki brokuła. Dodać sałatę, ugotowaną ciecierzycę i orzechy.
  2. Do jogurtu przecisnąć czosnek. Dorzucić posiekany szczypior. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do oddzielnego naczynia.
  3. Przed podaniem zawartość miski polać sosem.

Zobacz również:

Zdrowe batoniki z ziaren

Pokruszone batony musli z orzechami, nasionami i suszonymi owocami wysypane z papierowej torby na jasny talerz, fragment stołu kuchennego i rozmazane butelki w tle.
Zdrowe batoniki z ziarenArchiwum autora
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 szklanka płatków migdałów
  • 1 szklanka żurawiny suszonej
  • ½ szklanki sezamu
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 5 łyżek miodu
  1. Orzechy pokroić i przełożyć do miski.
  2. Dosypać ziarna słonecznika, płatki migdałowe, sezam i żurawinę.
  3. Wlać olej, posłodzić miodem.
  4. Wymieszać i rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  5. Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki.

Ciasteczka, które dodają energii

Sterta domowych ciasteczek owsianych z bakaliami leży na ozdobnej tkaninie, ciasteczka mają złocistobrązowy kolor i chrupiącą strukturę.
Ciasteczka, które dodają energiiArchiwum autora
  • 150 g masła
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 100 g - kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
  1. Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i jajkiem. Połączyć z mąką wymieszaną z płatkami i proszkiem do pieczenia. Dodać żurawinę, orzechy i skórkę pomarańczową.
  2. Wyrobić ciasto, ewentualnie schłodzić w zamrażalniku (10 minut).
  3. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę przycisnąć lekko dłonią lub widelcem. Piec przez 15-20 minut w temp. 150 st. C

Danie rybne z soczewicą

Dwie porcje pieczonego łososia z zielonym sosem, ułożone na czarnej soczewicy, obok świeże liście roszponki oraz grona czerwonych pomidorków koktajlowych podane na ozdobnym, niebiesko-białym talerzu.
Danie rybne z soczewicąfeniksplarchiwum prywatne
  • 2 filety z łososia bez skóry (może też być inna ryba)
  • sól
  • sok z cytryny
  • 3 listki kaffiru do gotowania
  • Do podania:
  • soczewica czarna
  • roszponka
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 garście natki pietruszki
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków laskowych
  • 2 fileciki anchois
  • szczypta soli
  • oliwa
  1. Filety pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, przełożyć do zamykanego pojemnika, skropić sokiem z cytryny, przykryć i na 15 minut wstawić do lodówki.
  2. Ugotować na parze (do wody wrzucić listki kaffiru).
  3. Podawać z soczewicą, roszponką, pomidorkami koktajlowymi oraz domowym pesto (składniki wystarczy zmiksować, stopniowo dolewając oliwy).
"Nomada": Lotniskowe procedury. Jedno słowo może kosztować cię podróżINTERIA.PL