Bobotie Reghardta
Przepis na zapiekankę z Republiki Południowej Afryki - z książki "Przepisy na miłość i zbrodnię" Sally Andrew.
Przygotowanie:
Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie i odstawić.
Wsypać wszystkie mielone przyprawy do niewielkiej miski i wymieszać.
Roztopić masło na dużej patelni i delikatnie zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, świeży imbir oraz zmieszane przyprawy i podsmażyć przez minutę lub dwie.
Dodać mięso mielone i delikatnie je zrumienić, mieszając, żeby rozbić wszystkie grudki. Następnie dodać utartą marchewkę, po czym zdjąć patelnię z ognia.
Dodać resztę składników, łącznie z namoczonymi rodzynkami. Wymieszać. Jajko wbić na końcu, żeby nie zaczęło się smażyć. Spróbować, czy potrawa jest dobrze przyprawiona, a następnie przełożyć ją do prostokątnego naczynia żaroodpornego (około 15 na 25 cm, głębokiego przynajmniej na 4 cm).
Żeby przyrządzić sos, należy ubić jajka, dodać mleko, śmietanę, sól, ocet i skórkę z cytryny, a następnie dobrze wymieszać. Zalać sosem przygotowane do pieczenia mięso.
Wetknąć w bobotie listki cytryny, tak żeby wystawały jedynie ich koniuszki.
Piec w temperaturze 200 st. C około 20-25 minut, aż potrawa nabierze złocistobrązowego koloru.
Bobotie smakuje ze wszystkim, ale tradycyjnie podaje się je z żółtym ryżem (ryżem ugotowanym z kurkumą, rodzynkami i cynamonem, do którego po ugotowaniu trzeba wmieszać widelcem miód i masło), owocowym sosem chutney, pokrojonymi bananami i pomidorami oraz z sałatką cebulową.
Wskazówki:
Jeśli nie mamy dżemu domowej roboty (przyrządzanego z dodatkiem ziaren z pestek moreli), możemy dodać do dżemu kupnego dwa rozgniecione ziarna z pestek moreli, żeby nadać bobotie migdałowy posmak. Aby wydobyć ziarno, trzeba rozbić pestkę tłuczkiem lub młotkiem. Gotowe do spożycia ziarna można również kupić w sklepie ze zdrową żywnością.
Jeśli przygotowujemy potrawę z wyprzedzeniem, pamiętajmy, aby polać ją sosem dopiero tuż przed wstawieniem do piekarnika.
Jeżeli ktoś lubi pikantne potrawy, może użyć więcej papryczek chili, wtedy jednak należy do pokrojonych bananów dodać jogurt, żeby złagodzić posmak całości.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy na miłość i zbrodnię" Sally Andrew. Wydawnictwo Otwarte. Premiera: lipiec 2016.