Reklama

Bobotie Reghardta

Przepis na zapiekankę z Republiki Południowej Afryki - z książki "Przepisy na miłość i zbrodnię" Sally Andrew.

Składniki

  • ½ szklanki rodzynek
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • ¼ łyżeczki mielonej kozieradki
  • ¼ łyżeczki mielonej czarnej gorczycy
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1½ łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • ¼ szklanki masła (60 g)
  • 2 cebule, obrane i drobno posiekane
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, strusina lub dziczyzna)
  • 1 szklanka utartej marchewki
  • 1 kromka chleba nasączona 3 łyżkami mleka, lekko wyciśnięta, następnie rozgnieciona widelcem
  • ¼ szklanki migdałów w płatkach (15 g)
  • ¼ szklanki dżemu morelowego (najlepiej domowej roboty)
  • 3 łyżki soku cytrynowego lub 2 łyżki octu winnego
  • 1 jajko

Składniki na sos

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany słodkiej lub kwaśnej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki octu
  • starta skórka z ½ cytryny
  • 6 listków z cytryny

Przygotowanie:

Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie i odstawić.

Wsypać wszystkie mielone przyprawy do niewielkiej miski i wymieszać.

Roztopić masło na dużej patelni i delikatnie zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, świeży imbir oraz zmieszane przyprawy i podsmażyć przez minutę lub dwie.

Dodać mięso mielone i delikatnie je zrumienić, mieszając, żeby rozbić wszystkie grudki. Następnie dodać utartą marchewkę, po czym zdjąć patelnię z ognia.

Dodać resztę składników, łącznie z namoczonymi rodzynkami. Wymieszać. Jajko wbić na końcu, żeby nie zaczęło się smażyć. Spróbować, czy potrawa jest dobrze przyprawiona, a następnie przełożyć ją do prostokątnego naczynia żaroodpornego (około 15 na 25 cm, głębokiego przynajmniej na 4 cm).

Reklama

Żeby przyrządzić sos, należy ubić jajka, dodać mleko, śmietanę, sól, ocet i skórkę z cytryny, a następnie dobrze wymieszać. Zalać sosem przygotowane do pieczenia mięso.

Wetknąć w bobotie listki cytryny, tak żeby wystawały jedynie ich koniuszki.

Piec w temperaturze 200 st. C około 20-25 minut, aż potrawa nabierze złocistobrązowego koloru.

Bobotie smakuje ze wszystkim, ale tradycyjnie podaje się je z żółtym ryżem (ryżem ugotowanym z kurkumą, rodzynkami i cynamonem, do którego po ugotowaniu trzeba wmieszać widelcem miód i masło), owocowym sosem chutney, pokrojonymi bananami i pomidorami oraz z sałatką cebulową.

Wskazówki:

Jeśli nie mamy dżemu domowej roboty (przyrządzanego z dodatkiem ziaren z pestek moreli), możemy dodać do dżemu kupnego dwa rozgniecione ziarna z pestek moreli, żeby nadać bobotie migdałowy posmak. Aby wydobyć ziarno, trzeba rozbić pestkę tłuczkiem lub młotkiem. Gotowe do spożycia ziarna można również kupić w sklepie ze zdrową żywnością.

Jeśli przygotowujemy potrawę z wyprzedzeniem, pamiętajmy, aby polać ją sosem dopiero tuż przed wstawieniem do piekarnika.

Jeżeli ktoś lubi pikantne potrawy, może użyć więcej papryczek chili, wtedy jednak należy do pokrojonych bananów dodać jogurt, żeby złagodzić posmak całości.

Przepis pochodzi z książki "Przepisy na miłość i zbrodnię" Sally Andrew. Wydawnictwo Otwarte. Premiera: lipiec 2016.


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy