Bochenek imprezowy
Brakuje ci pomysłów na imprezowe przekąski? To danie idealnie się sprawdzi. Goście będą zachwyceni.
1. Mozzarellę odsączyć, pokroić w półplasterki. Goudę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dymkę umyć, osuszyć, posiekać. Do miękkiego masła wsypać zioła prowansalskie, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, dobrze wymieszać.
2. Bochenek chleba ponacinać ukośnie w odległości trzech i pół centymetra - najpierw wzdłuż, następnie wszerz, tworząc grubą kratę. Nacięcia powinny być głębokie (trzeba zostawić nienacięte dwa i pół centymetry od dołu, żeby bochenek się nie rozpadł).
3. W nacięcia nakładać po łyżeczce masła ziołowego (łyżkę zostawić), wkładać mozzarellę, goudę, szynkę i 3/4 dymki. Wierzch posmarować resztą masła. Zapiekać ok. 25 min w temp. 180°C. Jeszcze gorący posypać resztą dymki, podawać od razu.
Zobacz także: