Bochenek imprezowy
Brakuje ci pomysłów na imprezowe przekąski? To danie idealnie się sprawdzi. Goście będą zachwyceni.

Składniki
- 1 duży bochenek wiejskiego chleba
- 12 plasterków szynki wiejskiej (ok. 20 dag)
- 3 kulki sera mozzarella
- 30 dag sera gouda
- 1 duży pęczek dymki
- 10 dag masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie ziół prowansalskich
- sól, pieprz
1. Mozzarellę odsączyć, pokroić w półplasterki. Goudę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dymkę umyć, osuszyć, posiekać. Do miękkiego masła wsypać zioła prowansalskie, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, dobrze wymieszać. 2. Bochenek chleba ponacinać ukośnie w odległości trzech i pół centymetra - najpierw wzdłuż, następnie wszerz, tworząc grubą kratę. Nacięcia powinny być głębokie (trzeba zostawić nienacięte dwa i pół centymetry od dołu, żeby bochenek się nie rozpadł). 3. W nacięcia nakładać po łyżeczce masła ziołowego (łyżkę zostawić), wkładać mozzarellę, goudę, szynkę i 3/4 dymki. Wierzch posmarować resztą masła. Zapiekać ok. 25 min w temp. 180°C. Jeszcze gorący posypać resztą dymki, podawać od razu.Zobacz także: