Reklama

Boczek à la włoska porchetta

Pieczony boczek będzie smakował wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • około 2-3 kg boczku wieprzowego (możesz też użyć boczku z szynką, łopatki lub karkówki)
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 3 główki czosnku
  • kilkanaście liści laurowych
  • oliwa

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj i osusz, rozetnij na płasko. Dopraw solą i pieprzem. 2 główki czosnku obierz, rozgnieć w prasce. Nasiona kopru rozgnieć w moździerzu. Rozmaryn posiekaj. W 1/2 szklanki oliwy z oliwek wymieszaj czosnek, sól, pieprz, koper i rozmaryn. Natrzyj mieszanką mięso z obu stron, dodaj liście laurowe, po czym zwiń w ciasny rulon, obwiąż sznurkiem. Zawiń w folię spożywczą i włóż na noc do lodówki. 

2. Następnego dnia mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wlej 1 szklankę wody i pozostawiony czosnek. Wstaw mięso do piekarnika na 30 minut i piecz bez przykrycia w 220°C. Następnie przykryj formę i piecz godzinę w temperaturze 170°C. Następnie mięso obróć na jeden bok, a po kolejnych 30 minutach na drugi. Piecz kolejne 30 minut, po czym obróć je tak, jak leżało na początku i piecz ostatnie 40 minut.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy