Reklama

Boczek w piwie

Przepis na boczek duszony w piwie podany z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.

Składniki

  • 1 kg surowego boczku wędzonego
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ½ l piwa jasnego
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 łyżeczka miodu

Składniki na buraczki zasmażane

  • 1 kg buraków
  • sól
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • pieprz

Składniki do podania

  • kilka ziemniaków
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej

Przygotowanie:

W boczku zrobić niewielkie otwory i wcisnąć w nie ząbki czosnku. Przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać piwem, wrzucić liście laurowe, przykryć i na kuchence dusić do miękkości.

Buraki obrać i ugotować w wodzie z solą i cukrem. Wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać tarte buraczki. Wymieszać. Zakwasić sokiem z cytryny. Posolić do smaku. Przyprawić śwoeżo mielonym pieprzem.

Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dodać oliwę smakową. Ugnieść.

Reklama

Boczek przełożyć na deskę. Zabielić i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Wymieszać i zagotować. Dodać musztardę, świeżo starty chrzan i miód.

Boczek podawać z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami i sosem w sosjerce.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Zobacz także:

Nowalijki: Czy warto je jeść?

Gulasz wieprzowy z knedlikami

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: Przepisy Ewy Wachowicz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy