Boczniaki w oleju lnianym
Wyśmienity, wegański przepis na boczniaki. Ta receptura różni się od wszystkich pozostałych sposobem przygotowania, bo boczniaki na początku są krótko gotowane w prostym wywarze. Ta sztuczka sprawia, że smakują nawet największym śledziożercom.
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotować wodę, sos sojowy, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól. Wywar gotować 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.
2. Tymczasem cebule przepołowić, pokroić w piórka, włożyć do dużej miski, dodać ocet, gorczycę oraz sól i wymieszać. Boczniaki pokroić na szerokie, nie za długie paski i dorzucić do gotującego się wywaru. Gotować na minimalnym ogniu przez 7-9 minut.
3. Miękkie boczniaki odcedzić, przyprawy zachować. Wszystko razem połączyć z cebulą i dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do słoika, ciasno upychając. Zalać olejem lnianym i odstawić do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia, wytrzymuje kilka tygodni. Można podawać z pokrojonym w kostkę kwaśnym jabłkiem i pieczywem lub z ciepłymi ziemniakami.
Przepis pochodzi z książki autorstwa Marty Dymek "Jadłonomia po polsku"