Reklama

Boere Sosaties

Za oknem lato, więc szkoda marnować czas w kuchni! Letnie potrawy powinny być szybkie do przyrządzenia, a przy tym lekkie, aromatyczne i z nutą egzotyki. Idealne na taką okazję są przepisy, które prezentuje Siba Mtongana w programie „Szybkie uczty Siby”, emitowanym od kwietnia na antenie Polsat Food Network. Oto jeden z nich!

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 10 minut

Porcja na 5-6 osób

Składniki:

700g kiełbasy boerewors

10 suszonych tureckich moreli, przekrojonych na pół

2 duże czerwone papryki

2 małe czerwone cebule

12 metalowych szpikulców do szaszłyków

125ml wędzonego sosu BBQ


Sos pomidorowy:

15ml oleju

1 zgnieciony ząbek czosnku

400g mieszanki cebuli i pomidorów

1 duży słoik chutney z peppadewy i imbiru

5 ml sosu sojowego Kikkoman, do przyprawienia

Reklama

Zioła do dekoracji

  Pokroić kiełbasę na równe kawałki. Nabijać na szpikulce na zmianę z papryką, cebulą i morelą.

Grillować na patelni przez 8-10 minut, cały czas obracając. Posmarować sosem i smażyć przez jeszcze minutę. Przed podaniem mięso powinno odpocząć przez 5 minut.

 Sos: podgrzać olej i podsmażyć czosnek. Dodać mieszankę cebuli i pomidorów, gotować przez 8-10 minut, aż zgęstnieje. Dodać chutney i zamieszać. Przyprawić sosem sojowym. Podawać do Boere Sosaties i do Pysznych Ciasteczek.  

Siba Mtongana - Siba, młoda i dynamiczna entuzjastka jedzenia wniosła styl i charyzmę do południowo-afrykańskiej telewizji.
W 2013 roku jej pierwszy program z Food Network, Przy stole Siby, pojawił się w ponad 90 krajach w Ameryce Północnej, Europie, Środkowym Wschodzie i Afryce. Po tym sukcesie Siba otrzymała propozycję prowadzenia nowych programów Przy stole Siby i Szybkie uczty Siby. Jest jurorką popularnego teleturnieju kulinarnego Posiekani: Południowa Afryka.

Siba studiowała nauki kulinarne oraz żywienie. Specjalizuje się w opracowywaniu przepisów, dziennikarstwie kulinarnym oraz stylizacji kulinarnej. Jest trzykrotną laureatką prestiżowej nagrody Galliova za osiągnięcia
w dziennikarstwie oraz zaangażowanie w życiu kulinarnym Afryki Południowej. Obok innych zajęć, Siba tworzy suplementy żywieniowe lub broszury dla klientów, jest jurorem imprez kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, przemawia na różnego rodzaju eventach w całym kraju, prowadzi programy telewizyjne oraz radiowe i co najważniejsze motywuje młodych ludzi. Jest również inspiracją dla studentów kierunków kulinarnych, pokazując możliwości rozwoju kariery w tej branży. Siba działa charytatywnie w organizacji Foodbank South Africa, która zwalcza głód i niedożywienie oraz współpracuje z innymi projektami pomagając osobom chorującym na HIV/AIDS. W 2014 roku Oprah Winfrey umieściła Sibę na swojej prestiżowej O’s Power List - honorującej kobiety z Afryki, które swoją postawą stanowią inspirację dla innych kobiet dążących do spełnienia samych siebie.

 


 


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy