Reklama

Boeuf Stroganow

Te grzyby są uniwersalne. Przyrządzisz z nich szybki obiad albo wykwintną kolację. Nigdy się nie znudzą!

Składniki

  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 25 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, papryka

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, posiekać. 

2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć mięso partiami, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski. 

3. Rozgrzać na patelni pozostały olej. Wrzucić pieczarki, zrumienić, mieszając. Dodać cebulę i paprykę, smażyć 2-3 minuty. Wlać bulion, doprawić musztardą, gotować na małym ogniu około 5 minut. 

4. Do sosu z pieczarkami włożyć mięso. Mąkę dokładnie rozetrzeć ze śmietaną, ostrożnie wymieszać z potrawą. Gotować 4 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Doprawić do smaku, dodać paprykę. Koperek opłukać, posiekać, posypać danie pod koniec gotowania.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy