Boeuf Stroganow
Te grzyby są uniwersalne. Przyrządzisz z nich szybki obiad albo wykwintną kolację. Nigdy się nie znudzą!
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, posiekać.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć mięso partiami, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski.
3. Rozgrzać na patelni pozostały olej. Wrzucić pieczarki, zrumienić, mieszając. Dodać cebulę i paprykę, smażyć 2-3 minuty. Wlać bulion, doprawić musztardą, gotować na małym ogniu około 5 minut.
4. Do sosu z pieczarkami włożyć mięso. Mąkę dokładnie rozetrzeć ze śmietaną, ostrożnie wymieszać z potrawą. Gotować 4 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Doprawić do smaku, dodać paprykę. Koperek opłukać, posiekać, posypać danie pod koniec gotowania.
Zobacz także: