Reklama

Bogate wnętrze

Od rana chcesz mieć dobry humor? Zjedz na śniadanie rogalika ze słodkim nadzieniem.

Rogaliki z różą

Składniki na 14-16 sztuk:

Na ciasto: 50 dag mąki, 4 dag drożdży, 10 ml mleka, 12 dag masła, 1 jajko, 1 żółtko, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru

Na nadzienie: 20-30 dag marmolady lub konfitury z róży, 5-7 dag masy marcepanowej, cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Drożdże pokrusz bardzo drobno wprost do kubka, zalej dwoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru. Energicznie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Mąkę przesiej tworząc kopczyk. Drożdże w kubeczku zamieszaj i wlej w zagłębienie w kopczyku mąki. Wbij jajko, dodaj żółtko, zagnieć. Gdy ciasto będzie odchodziło od ręki, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia.

Reklama

3. Marmoladę (lub konfiturę) utrzyj z masą marcepanową.

4. Wyrośnięte ciasto podziel na kilka kawałków. Każdy rozwałkuj na placek, z którego powykrawaj kwadraty o boku 12 cm. Podziel je następnie na trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż po jednej łyżeczce nadzienia. Zwijaj ciasto, formując rogaliki. Zlep brzegi. Na koniec lekko powyginaj każdy rogalik w półksiężyc.

5. Rogaliki ułóż na blasze, by się nie stykały i odstaw jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego do temp. 180° C piekarnika i piecz ok. 25 minut. Po wyjęciu z pieca posyp cukrem pudrem. Podawaj, gdy wystygną.

Przygotowanie: 65 minut

Porcja: 345 kalorii

Drożdżówki z budyniem

Składniki na 14 sztuk:

Na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 4 dag drożdży, 4 łyżki cukru, 10 dag stopionego masła, 2 jajka, 1 żółtko, szczypta soli

Na nadzienie budyniowe: 2 budynie waniliowe, 3 szklanki mleka, 10 dag rodzynek

Na nadzienie serowe: 50 dag białego sera, 2 łyżki śmietany, 2 cukry waniliowe, 10 dag rodzynek

Przygotowanie:

1. Drożdże drobno pokrusz i wrzuć do wysokiego kubeczka. Zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

2. Mąkę przesiej do miski. W kopczyku zrób dołek, wlej w to miejsce wyrośnięte drożdże oraz stopione i wystudzone masło. Następnie wbij obydwa całe jajka i dodaj żółtko. Dosyp resztę cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie odstawało od ręki.

3. Przygotuj obydwa rodzaje nadzienia. Budynie ugotuj w 3 szklankach mleka. Dodaj rodzynki. Ostudź. Do sera dodaj śmietanę, cukier waniliowy, rodzynki oraz cukier i wymieszaj.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa prostokąty. Jeden posmaruj masą budyniową, drugi serem. Każdy zwiń w roladkę i pokrój na plastry. Poukładaj na blasze tak, by się nie stykały i pozostaw 15 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp. 180° C około 20 minut.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut

Porcja: 260 kalorii

Croissanty z czekoladą

Składniki na 14-16 sztuk: 50 dag mrożonego ciasta francuskiego, 1 i 1/2 tabliczki mlecznej czekolady, 1 żółtko,1-2 łyżki gruboziarnistego cukru do posypania rogalików, listki świeżej mięty oraz owoce do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie rozmrażaj w temperaturze pokojowej. Gdy rozmarznie - rozwałkuj. Następnie pokrój na kwadraty o boku 10 cm, a te poprzekrawaj na trójkąty.

2. Czekoladę mleczną połam na kawałeczki równej wielkości. Na każdym trójkącie ciasta francuskiego ułóż po jednej kosteczce czekolady. Następnie zwijaj ciasto, począwszy od podstawy trójkąta, formując rogaliki. Brzegi rogalików zlep mocno, aby czekolada nie wypłynęła.

3. Rogaliki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Żółtko roztrzep (możesz dodać odrobinę wody) i posmaruj nim wierzchy croissantów (najlepiej użyć do tego specjalnego gumowego pędzelka). Posyp kryształkami cukru. Blachę z rogalikami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C i piecz 15-20 minut.

4. Upieczone rogaliki wyjmij z pieca i odstaw (wraz z blachą, na której się piekły) do zupełnego ostygnięcia. Uważaj, bo nadzienie croissantów jeszcze długo po ostygnięciu ciasta może pozostać gorące.

5. Przed podaniem przybierz rogaliki listkami mięty oraz świeżymi owocami. Croissanty smakują wyśmienicie z mocną kawą.

Przygotowanie: 75 minut

Porcja: 310 kalorii

Pierożki z makiem

Składniki na 16 sztuk: 50 dag mąki, 3 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko, 12 dag masła, 1 łyżka maku, 1 łyżka rumu, 2 żółtka

Na nadzienie: l 40 dag gotowej masy makowej

Przygotowanie:

1. Drożdże utrzyj z mlekiem i cukrem oraz łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Masło stop na patelni, sklaruj je (czyli zbierz powstałą podczas topienia pianę) i odstaw do wystygnięcia.

2. Mąkę przesiej do wysokiego naczynia, a następnie wlej do niej wyrośnięte drożdże, dodaj stopione i przestudzone masło. Dodaj sól i wyrabiaj ciasto ręcznie. Przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia.

3. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 2-3 części. Podsypując odrobiną mąki, kolejno każdy kawałek ciasta rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Wytnij 16 krążków o średnicy 10-12 cm. Na każdym ułóż po porcji gotowej masy makowej. Krążki składaj na pół, zalepiaj brzegi, formując pierogi.

4. Bułeczki układaj na blasze przykrytej pergaminem, pozostawiając spore odstępy między nimi.

5. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Żółtko roztrzep, powoli dodając rum. Każdą bułeczkę kilkakrotnie posmaruj żółtkiem roztrzepanym z rumem i posyp makiem. Odstaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190° C, wstaw blachę z bułeczkami. Piecz 15-20 minut.

Przygotowanie: 75 minut

Porcja: 490 kalorii

Świat i Ludzie 43/2010

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy