Borówkowe pankejki
Na kolację, śniadanie lub deser nie tylko dla dzieci.

Składniki
- 375 g borówek amerykańskich
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 op. cukru wanilinowego
- 4 łyżki + 200 ml mleka
- 25 g masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 1 kubek (200 g) greckiego jogurtu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 g sklarowanego masła
- 100 ml syropu klonowego
4
Borówki amerykańskie przebrać, opłukać na sitku, osączyć. Wymieszać mikserem kwaśną śmietanę z cukrem wanilinowym oraz 4 łyżkami mleka.
Masło utrzeć z cukrem, szczyptą soli i jajkami. Dodać jogurt grecki i pozostałe mleko. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać ciasto mikserem. Wrzucić do niego 250 g borówek.
Na patelni porcjami rozgrzewać sklarowane masło. Łyżką nakładać porcje ciasta. Formować owalne placki. Smażyć je na rumiano po około 2 minuty z każdej strony. Gotowe pankejki podawać polane waniliową śmietaną i syropem klonowym. Posypać pozostałymi borówkami.