Bowl z sadzonym jajem
Wspaniały pomysł na lekki, pożywny lunch. Quinoa jest bogata w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Składniki
- 1/2 szklanki quinoa
- 2 jajka
- 1 małe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Komosę ryżową ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Osącz. Kolendrę umyj, osusz i grubo posiekaj. Czosnek oraz szalotkę drobniutko posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i zeszklij. Dołóż komosę, kawałki awokado, sok z limonki i szczyptę chili. Przemieszaj. Smaż 1-2 minuty. Ewentualnie dopraw solą.
2. Na drugiej patelni usmaż jajka sadzone. Mieszankę z komosą przełóż do 2 misek. Na wierzchu ułóż jajka sadzone. Posyp kolendrą.
Zobacz także: