Bowl z sadzonym jajem

Wspaniały pomysł na lekki, pożywny lunch. Quinoa jest bogata w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Ten pyszny, pełnowartościowy posiłek przygotujesz w pół godziny
Ten pyszny, pełnowartościowy posiłek przygotujesz w pół godziny123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 szklanki quinoa
  • 2 jajka
  • 1 małe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, szczypta chili

Sposób przygotowania:

1. Komosę ryżową ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Osącz. Kolendrę umyj, osusz i grubo posiekaj. Czosnek oraz szalotkę drobniutko posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i zeszklij. Dołóż komosę, kawałki awokado, sok z limonki i szczyptę chili. Przemieszaj. Smaż 1-2 minuty. Ewentualnie dopraw solą.

2. Na drugiej patelni usmaż jajka sadzone. Mieszankę z komosą przełóż do 2 misek. Na wierzchu ułóż jajka sadzone. Posyp kolendrą.

Zobacz także:

Gotowane jajko z paluszkami tostowymiStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?