Brownie na jogurcie

Składniki
na ciasto:
- 170 g gorzkiej czekolady 70%
- ¼ szklanki + 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- (u mnie jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki cukru kokosowego
- ¾ szklanki mąki owsianej
- szczypta soli
- dodatki: np. czekolada, bakalie
na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180°C z funkcją grzania góra-dół. Formę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem. Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem kokosowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.
Do masy czekoladowej dodać jogurt, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać. Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Wrzucić dowolne dodatki, np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić czekoladę, olej kokosowy i miód, a następnie polać ciasto.
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"

Zobacz także: