Brownie na jogurcie
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180°C z funkcją grzania góra-dół. Formę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem. Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem kokosowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.
Do masy czekoladowej dodać jogurt, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać. Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Wrzucić dowolne dodatki, np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić czekoladę, olej kokosowy i miód, a następnie polać ciasto.
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"
Zobacz także: