Reklama

Brownie na jogurcie

Składniki na ciasto:

  • 170 g gorzkiej czekolady 70%
  • ¼ szklanki + 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • (u mnie jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • ¾ szklanki mąki owsianej
  • szczypta soli
  • dodatki: np. czekolada, bakalie

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 180°C z funkcją grzania góra-dół. Formę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem. Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem kokosowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.

Do masy czekoladowej dodać jogurt, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać. Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Wrzucić dowolne dodatki, np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić czekoladę, olej kokosowy i miód, a następnie polać ciasto.

Reklama

Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy