1. Buraki ugotuj do miękkości, obierz i zmiksuj .
2. Czekoladę posiekaj, wrzuć do miseczki razem z 1/5 kostki masła i rozpuść w mikrofali. Resztę masła utrzyj z cukrem na puch i ubij z jajami. Roztopioną czekoladę połącz z piure z buraków i dodaj do ubitego masła.
3. Do płynnych składników przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dużą szczyptą soli. Wymieszaj. Następnie przelej mieszankę do natłuszczonej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy, w temp. 190ºC. Ostudź w formie i wyjmij.
4. Przygotuj polewę. Tabliczkę gorzkiej czekolady wymieszaj z 2 łyżkami śmietanki kremówki i łyżką masła. Roztop wszystkie składniki i polej ciasto.
Zobacz także: