Reklama

Brownie z gruszkami

Składniki

  • 1,5 kg gruszek
  • 500 g cukru
  • sok z cytryny
  • 250 g masła
  • 250 g orzechów włoskich
  • 7 jaj
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 350 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do 1,5 l wody dodajemy 100 g cukru i sok wyciśnięty z cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Owoce gotujemy w syropie na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odcedzamy i przekładamy na talerz.

Na patelni podprażamy orzechy. Kiedy ostygną, niezbyt grubo je siekamy.

Masło rozpuszczamy w rondelku z czekoladą. Jajka, cukier waniliowy, sól i 400 g cukru ubijamy na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę z masłem, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec łączymy z 2/3 ilości orzechów, mieszamy.

Reklama

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy. Wciskamy w nie gruszki ponacinane w paseczki. Posypujemy pozostałymi orzechami. Pieczemy 25-35 minut w 180ºC. Brownie powinno być miękkie i soczyste.

Zobacz także:



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy