Brownie z kaszą jaglaną i orzechami
Orzechy są idealne do przygotowania bezglutenowych deserów. Jeśli cierpisz na nietolerancję glutenu, a nie masz alergii na orzechy - przygotuj deser z kakao, kaszą jaglaną i mieszanymi orzechami.
Składniki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki miodu lub cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
- orzechy (włoskie, laskowe, pekan) i płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj na sypko i pozostaw do ostudzenia. Przełóż do miski, następnie dodaj jajka, olej, przesiane kakao, miód lub cukier, dosyp proszek do pieczenia i dolej mleko. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
Powstałą gładką masę czekoladową przełóż na blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm. 3. Brownie posyp lekko utłuczonymi orzechami oraz płatkami migdałowymi. Piecz ok. 45 min w temp. 180°C.
Zobacz także: