Brownie z orzechami
Orzechy i migdały możesz najpierw uprażyć w piekarniku.
Składniki
- 250 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g migdałów bez skórki
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki dżemu morelowego
Przygotowanie:
Do garnka wlej gorącą wodę. Włóż do niego mniejsze naczynie, a do środka masło i połamaną czekoladę. Posiekaj orzechy i migdały. 4 Ubij jajka. W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier kryształ, cukier waniliowy i sól. Dodaj jajka i nieco ostudzoną czekoladę. Wymieszaj wszystko mikserem do otrzymania gładkiej masy.
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Rozprowadź je równomiernie. Na wierzch wyłóż orzechy i migdały, i posyp odrobiną brązowego cukru.
Piecz w temp. 175 stopni C ok. 25-30 minut. Po ok. 15 min rozprowadź dżem na powierzchni i dalej piecz. Gotowe ciasto pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
Zobacz także: