Reklama

Brownie z orzechami

Orzechy i migdały możesz najpierw uprażyć w piekarniku.

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki dżemu morelowego

Przygotowanie:

Do garnka wlej gorącą wodę. Włóż do niego mniejsze naczynie, a do środka masło i połamaną czekoladę. Posiekaj orzechy i migdały. 4 Ubij jajka. W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier kryształ, cukier waniliowy i sól. Dodaj jajka i nieco ostudzoną czekoladę. Wymieszaj wszystko mikserem do otrzymania gładkiej masy.

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Rozprowadź je równomiernie. Na wierzch wyłóż orzechy i migdały, i posyp odrobiną brązowego cukru.

Reklama

Piecz w temp. 175 stopni C ok. 25-30 minut. Po ok. 15 min rozprowadź dżem na powierzchni i dalej piecz. Gotowe ciasto pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.

Zobacz także:



Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy