Reklama

Brownie z wiśniami

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe.

Składniki na ciasto

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 300 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 140 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki kakao
  • duża szczypta pieprzu kajeńskiego lub chili
  • szczypta soli
  • 500 g wiśni

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 80 ml śmietanki kremówki 30 proc.


Sposób przygotowania:

1. Czekolady połam na mniejsze kawałki lub posiekaj. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao, solą, pieprzem kajeńskim lub chili. Do rondelka włóż masło. Dodaj cukry oraz czekolady. Mieszając, podgrzewaj, aż składniki dokładnie się połączą. Lekko przestudzoną masę wlej do miski. Miksując, dodawaj po jednym jajku. Na koniec wsyp suche składniki, zmiksuj, by powstało jednolite ciasto. Wrzuć wiśnie, wymieszaj łyżką. 

2. Kwadratową formę o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 30-40 min w temp. 160°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Do rondelka wlej śmietankę, podgrzej. Dodaj posiekaną czekoladę, mieszaj, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Udekoruj nim pokrojone i wystudzone ciasto.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: ciasto
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy