Brownie z wiśniami
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe.
Sposób przygotowania:
1. Czekolady połam na mniejsze kawałki lub posiekaj. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao, solą, pieprzem kajeńskim lub chili. Do rondelka włóż masło. Dodaj cukry oraz czekolady. Mieszając, podgrzewaj, aż składniki dokładnie się połączą. Lekko przestudzoną masę wlej do miski. Miksując, dodawaj po jednym jajku. Na koniec wsyp suche składniki, zmiksuj, by powstało jednolite ciasto. Wrzuć wiśnie, wymieszaj łyżką.
2. Kwadratową formę o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 30-40 min w temp. 160°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Do rondelka wlej śmietankę, podgrzej. Dodaj posiekaną czekoladę, mieszaj, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Udekoruj nim pokrojone i wystudzone ciasto.
Zobacz także: