Brunkål, czyli kapusta po szwedzku

Banalnie proste i zadziwiająco smaczne danie.

Brunkal jest popularny na południu Szwecji w regionie Skania
Brunkal jest popularny na południu Szwecji w regionie Skania123RF/PICSEL

Brunkål, czyli "brązowa kapusta", to po prostu karmelizowana kapusta, którą można przygotować z boczkiem, albo w wersji wegetariańskiej.

Składniki

  • Główka poszatkowanej kapusty
  • ¼ szklanki cukru
  • 8 plastrów boczku
  • Koperek do posypania (opcjonalnie)

Wsyp cukier na dno dużego garnka i skarmelizuj. Dodaj kapustę i mieszaj, aby cukier pokrył kapustę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut i dodaj pokrojony w paski boczek. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Podawaj posypane koperkiem lub natką pietruszki.

„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchniStyl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas