Brytyjska rodzina królewska uwielbia ten pudding. Idealny na święta!

Wielu fanów brytyjskiej rodziny królewskiej zastanawia się pewnie, co podaje się na dworze do jedzenia w święta Bożego Narodzenia. Pałac Buckingham postanowił zaspokoić ich ciekawość, chwaląc się w mediach społecznościowych przepisem na świąteczny pudding. Warto przygotować go już teraz!

Elżbieta II ma kilka deserów, które ponoć szczególnie uwielbia
Elżbieta II ma kilka deserów, które ponoć szczególnie uwielbia Hugh Routledge/ShutterstockEast News

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. W witrynach sklepowych wiszą już pierwsze świąteczne dekoracje, a w rozgłośniach radiowych zaczynają już grać świąteczne piosenki.

Nic więc dziwnego, że w Pałacu Buckingham też postanowiono rozpocząć już pełną parą przygotowania do tego ważnego okresu w roku.

Niedawno na oficjalnym profilu brytyjskiej rodziny królewskiej na Instagramie pojawił się nawet przepis na... świąteczny pudding!

Jak zrobić tradycyjny brytyjski przysmak, którym chętnie zajada się królowa Elżbieta II i reszta Windsorów?

Sekretny przepis na pudding. Podaje się go w święta w pałacu Buckingham

W tym roku szefowie królewskiej kuchni podzielili się przepisem na tradycyjny bożonarodzeniowy pudding. Mamy nadzieję, że niektórzy z was będą mieli przyjemność przyrządzić go w swoich domach.
Pałac Buckingham
Życie i zwyczaje monarchini fascynują miliony ludzi na całym świecieMax Mumby/IndigoGetty Images

Składniki

  • 250 g zwykłych rodzynek
  • 185 g sułtanek
  • 250 g porzeczek
  • 150 g skórki z owoców cytrusowych
  • 250 g łoju lub łoju wegetariańskiego
  • 250 g bułki tartej
  • 90 g mąki
  • 12 g przyprawy korzennej
  • 2 jajka
  • 180 g cukru demerara
  • 275 ml piwa
  • 40 ml ciemnego rumu
  • 40 ml brandy
  • Alkohol można również zastąpić sokiem pomarańczowym albo zimną herbatą.

Jak zrobić pudding, którym zajadają się Windsorowie?

Najpierw należy wymieszać dokładnie suche produkty, a kolejno dodać do nich jajka i resztę mokrych składników. Po wyłożeniu tłuszczem foremek, do środka powoli wkładamy masę, dociskając. Przykrywamy za pomocą pergaminu.Tak przygotowane foremki z puddingiem wkładamy do dużego garnka i zalewamy do około 3/4 wysokości. Następnie gotujemy przez sześć godzin.Gdy pudding wystygnie, odstawiamy go w chłodne i suche miejsce, gdzie przeczeka aż do świąt.

Przed podaniem trzeba go podgrzać w garnku z wodą przez około godzinę i ostrożnie oddzielić od formy. Deser można jeszcze polać alkoholem.

Smacznego! 

"Ewa gotuje": Kasza gryczana kiszonaPolsatPolsat