Budyniowiec na kruchym cieście
Z jabłek zrobisz nie tylko tradycyjną szarlotkę, lecz także efektowne wypieki i desery na każdą okazję.
Sposób przygotowania:
1. Składniki na kruche ciasto szybko zagnieć. Włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na okrągły placek. Wyłóż nim dno i boki formy. Piecz 20 minut w temp. 200°C. W tym czasie przygotuj budyń.
2. Połowę porcji mleka wlej do miski, wsyp budyń, mąkę kukurydzianą, cukier i dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z palnika i wlej rozrobiony budyń. Wymieszaj i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia i szybko wmieszaj żółtko. Budyń przykryj folią, by nie zrobił się kożuch. Białka ubij na sztywną pianę, następnie szpatułką wmieszaj je do budyniu.
3. Jabłka obierz, pokrój w talarki. Wyłóż część na spód ciasta, zalej budyniem. Resztę wyłóż na wierzch i łyżką zatapiaj w masie. Oprósz cynamonem. Piecz 25 minut w temp. 200°C.
Zobacz także: