Reklama

Bukiet jarzyn

Dbasz o urozmaiconą dietę? Nie może w niej zabraknąć lekkostrawnych brokułów i ich kuzyna kalafiora.

Zupa krem z kalafiora

Składniki na 4 porcje: 1/2 główki dużego kalafiora, duża cebula, 2 średnie marchewki, 4 młode duże ziemniaki, kawałek świeżego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, łyżka masła, 1 litr bulionu drobiowego, 1/4 łyżeczki curry w proszku, 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 15 ml śmietanki kremówki, sól, pieprz, kilka gałązek grubego szczypioru, ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji

Przygotowanie:

1. Kalafior podziel na różyczki, umyj pod bieżącą wodą. Marchewkę oraz ziemniaki obierz i umyj. Marchewkę pokrój w plasterki a ziemniaki w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz z łupin a korzeń imbiru ze skórki (możesz to zrobić za pomocą łyżeczki) i drobno posiekaj. Szczypior umyj, osusz i pokrój.

Reklama

2. W garnku roztop masło, dodaj cebulę, czosnek, imbir i przesmaż. Wlej bulion, dodaj marchewkę, ziemniaki oraz kalafior i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kilka różyczek kalafiora wyjmij łyżką cedzakową i odłóż do dekoracji. Gdy zupa nieco przestygnie, zmiksuj ją blenderem, dopraw curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

3. Zupę rozlej do talerzy, zabiel śmietanką i udekoruj odłożonymi różyczkami kalafiora, posyp siekanym szczypiorem i udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 250 kalorii

Brokuły w cieście

Składniki na 4 porcje: 50 dag brokułów, 3/4 szklanki jasnego piwa, jajko, sól, ostra papryka w proszku lub szczypta chili, szklanka mąki, duże opakowanie jogurtu greckiego, 2-3 łyżki majonezu, 2-3 ząbki czosnku, 1/2 pęczka posiekanego koperku oraz natki pietruszki, gotowy sos Tysiąca Wysp, tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

1. Brokuły umyj, podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć - posól, wrzuć brokuły i gotuj 2 min. Przełóż na chwilę do miski z bardzo zimną wodą, następnie osącz.

2. Do jogurtu dodaj majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek oraz natkę i dokładnie wymieszaj.

3. Do miski wbij jajko, dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli, odrobinę ostrej papryki lub chili oraz piwo. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie - dodaj odrobinę mąki, jeśli za gęste - dolej nieco więcej piwa.

4. W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Różyczki brokułów nabij pojedynczo na widelec i zanurzaj w przygotowanym cieście. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż do zrumienienia. Następnie wyłóż na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

5. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem lub użyj gotowego (np. proponowany przez nas Sos Tysiąca Wysp). Można je również podawać z piure ziemniaczanym i sałatą lub jako dodatek do pieczonego mięsa.

Przygotowanie: 30 minut

Porcja: 420 kalorii

Kalafior na zimno

Składniki na 4 porcje: kalafior, 1/2 kg drobnych ziemniaków, pęczek szczypiorku, 4 jajka, 4 łyżki majonezu, mały pojemnik śmietany 18 proc., sól, pieprz, łyżka cukru, 4 łyżki mleka, łyżka posiekanych dowolnych świeżych ziół: np. natki pietruszki, oregano, tymianku, majeranku, bazylii

Przygotowanie:

1. Jajka włóż do garnka i zalej wodą. Od chwili wrzenia wody gotuj je jeszcze ok. 8 min. Następnie przelej zimną wodą, ostudź, obierz i przekrój na pół.

2. Szczypiorek umyj pod bieżącą wodą, osusz, kilka gałązek odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Kalafior umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą.

3. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, łyżkę cukru i 4 łyżki mleka, a gdy zacznie wrzeć, włóż różyczki kalafiora (mleko dodane do gotowania kalafiora sprawi, że zachowa on piękną biel). Gotuj 10-15 minut, odcedź, ostudź. W tym samym czasie ugotuj ziemniaki pod lekko uchyloną pokrywką (15-20 min). Gdy będą miękkie, odlej wodę, odparuj, ostudź i bardzo ostrożnie obierz ze skórki.

4. Do śmietany dodaj majonez, posiekane zioła, sól, pieprz, szczypiorek. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki tak, by powstał gładki sos.

5. Na każdym talerzu ułóż ziemniaki, kalafior, połówki jajek i polej wszystkie składniki sosem. Udekoruj odłożonymi gałązkami szczypiorku. Podawaj na zimno, jako przystawkę.

Przygotowanie: 25 minut

Porcja: 460 kalorii

Galaretka warzywna

Składniki na 6 porcji: puszka zielonego groszku, 3 jajka, 2 marchewki, 30 dag brokułów, 1/4 l bulionu warzywnego, 2 łyżki octu, sól, pieprz, listki natki, 6-7 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj z dodatkiem łyżeczki soli, dzięki czemu bez trudu obierzesz je potem ze skorupki. Od momentu wrzenia wody gotuj je 8 min. Następnie przelej zimną wodą, ostudź, obierz i pokrój w plasterki.

2. Groszek osącz na sitku z nadmiaru zalewy. Brokuły podziel na różyczki, wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj 5 min. Nie przykrywaj garnka, dzięki temu brokuły nie stracą koloru. Zaraz po ugotowaniu wrzuć je na chwilę do miski z bardzo zimną wodą. Następnie przełóż na sito i osącz z wody.

3. Marchewki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Wystudź i pokrój w talarki. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw, by spęczniała. Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj ocet i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W gorącym rosole rozpuść spęczniałą żelatynę.

4. Okrągłe małe foremki lub miseczki wysmaruj tłuszczem, na dnie ułóż plasterki jajka, marchewki, różyczki brokułów, trochę groszku i listki natki. Polej cienką warstwą tężejącej galarety i odstaw do zastygnięcia. Na tej warstwie ponownie ułóż plastry jajka, marchewki, groszek, brokuły, listki natki i zalej galaretą. Odstaw do lodówki na całą noc.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut

Porcja: 120 kalorii

Świat i Ludzie 29/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama