Reklama

Bukiety na talerzu. Jak jeść kwiaty?

Czy można jeść kwiaty? Tak, można i to bardzo wiele różnych gatunków.

Wielu osobom może się wydawać barbarzyństwem jedzenie kwiatów. Ale kwiaty rzeczywiście mogą nie tylko zdobić, ale też wzbogacić nasze menu. Nikogo nie dziwi spożywanie kalafiora, brokułu, a przecież to są właśnie kwiaty jadalne. Są oczywiście kwiaty, których pod żadnym pozorem nie można jeść, bo są trujące. Jakie bez obaw można jeść, które nie tylko będą ucztą dla oczu, ale i przyniosą korzyści dla zdrowia? I jak podawać kwiaty nadające się do spożycia?

BRATEK ogrodowy może być ozdobą ciast, sałatek, serów. Kwiat bratka ma łagodny smak, więc nie zmieni smaku potrawy. Nasz organizm może skorzystać na jego obecności w potrawach, ponieważ bratek oczyszcza z toksyn i wspomaga leczenie trądziku. Poza tym sernik na zimno ozdobiony drobnymi kwiatkami bratków i zalany galaretką prezentuje się wyjątkowo apetycznie. 

Reklama

STOKROTKA, dzięki substancjom w niej zawartym, ułatwia odkrztuszanie, dlatego w medycynie ludowej zalecano napar z kwiatów stokrotki przy chorobach układu oddechowego. Stokrotki są niezwykle dekoracyjne, sprawdzą się jako dekoracja deserów owocowych, ciast i tortów. Małe kwiatki dodaje się do sałatek i surówek. Dużych kwiatów lepiej nie serwować w całości do jedzenia, lecz oberwać z nich kwiatowe płatki i w takiej postaci dodać do sałatek lub oprószyć nimi ciasto lub deser.

MNISZEK lekarski, a zwłaszcza jego młode i niewielkie żółte kwiatowe płatki, zachwyci nas swoim delikatnym miodowym smakiem. Do potraw można dodawać całe kwiatki, również całymi kwiatami przybiera się i dekoruje wypieki. Z powodzeniem przygotowujesz z niego lecznicze nalewki i syropy na kaszel. 

NASTURCJA ma bardzo wyrazisty, pikantny smak, dlatego doskonale nadaje się do dań delikatnych, aby je zaostrzyć. Kwiaty nasturcji można dodawać do kanapek jak sałatę. Nasturcja jest idealna do dań z serem, jajkami i wędliną. Dostarczy nam cennych soli mineralnych i błonnika. Jadalne są także jej liście. Przepis na szybką sałatkę z kwiatów nasturcji: połącz kwiaty ze słodkimi pomidorami i liśćmi sałaty, skrop sokiem z cytryny i oliwą, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Warto jeść kwiaty nasturcji przy problemach z cerą, ponieważ mają działanie bakteriobójcze.

KWIATY CUKINII i innych warzyw: dyni, zielonego groszku, szczypiorku, czosnku, także rzepaku - idealnie nadają się do wzbogacenia smaku letnich sałatek, omletów, jajecznicy, zapiekanek z mięsem. Kwiaty cukinii są bardzo dekoracyjne. Po usunięciu z nich pręcików, opłukaniu i osuszeniu, można je smażyć w cieście, grillować, faszerować dowolnym nadzieniem. Uwaga! Kwiaty dodawaj do potraw tuż przed podaniem, ponieważ szybko tracą jędrność i więdną, a wtedy są już mniej apetyczne.

24/2016 Świat i Ludzie

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy