Reklama

Bułeczki

Podczas pracy w najlepszych hotelach w kraju zrobiłem tysiące bułeczek. W programie trafiłem znowu do kuchni w Cliveden House Hotel. Robiąc popołudniową herbatę przypomniałem sobie wspaniałe chwile, jakie tu spędziłem. Mój przepis na bułeczki zakłada użycie mąki pszennej. Dzięki niej uzyskamy odpowiednią strukturę. Poniższe instrukcje dotyczą bułeczek z orzechami laskowymi i owocami, ale można je zrobić ze wszystkim - mówi Paul Hollywood. Jego program "Paul Hollywood i miejskie wypieki" na Polsat Food Network 28 września o godzinie 22:30.

Składniki na 15 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 80g masła
  • 80g drobnego cukru
  • 2 średnie jajka
  • 250ml mleka
  • 1 rozbełtane jajko do smarowania
  • do bułeczek z orzechami dodaj 100 g orzechów, do owocowych 100 g rodzynek sułtańskich

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220C. Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia. Wrzuć mąkę, proszek do pieczenia, masło i cukier do miski. Ugnieć tak, by uzyskać odpowiednią formę. Dodaj jajka i dalej ugniataj. Dodaj połowę mleka i ugniataj aż się wchłonie.  Pomału dodaj resztę mleka aż uzyskasz miękkie ciasto.

Połóż ciasto na posypanym mąką blacie. Zacznij delikatnie zagniatać. Dodaj rodzynki lub orzechy i wyrabiaj dalej aż będzie gładkie. Jeśli będzie się przyklejać posyp blat mąką. Uformuj ciasto tak by miało około 2,5 cm grubości. Weź foremkę około 5,5 cm lub szklankę i wycinaj babeczki. To co zostanie zroluj od nowa i wytnij kolejne.

Reklama

Odstaw babeczki na parę minut. Używając pędzelka posmaruj je z  góry  jajkiem. Uważaj żeby jajko nie ściekało po bokach.

Piecz przez 15 minut aż będą złociste i dobrze wyrośnięte. Odstaw do ostygnięcia. Przetnij na pół i jedz z masłem, gęstą śmietaną lub dżemem.

Zobacz także:



Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy