Bułeczki po włosku
Kto za czosnkiem nie przepada, może czosnkowe masło zastąpić zwykłym masłem.

Składniki
- 2 opakowania (po 12,5 dag) mozzarelli
- 3 pomidory
- 8 bułeczek pszennych
- 8 dag masła czosnkowego
- 8 plasterków mortadeli (razem 16 dag)
- grubo mielony kolorowy pieprz
- kilka listków bazylii
- kilka listków sałaty,
- kilka plasterków pomidora
- kolorowe oliwki
Przygotowanie:
Mozzarellę osączyć, pokroić w plasterki. Pomidory umyć, wytrzeć i pokroić w średniej grubości plastry. Bułeczki przekroić w poprzek. Posmarować masłem czosnkowym. Przełożyć plastrami mortadeli, listkami bazylii, plasterkami pomidorów oraz mozzarelli. Posypać pieprzem.
Bułeczki ułożyć na blasze. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Zapiekać, aż ser zacznie się topić. Przełożyć na talerze. Obłożyć dodatkowymi plasterkami pomidorów, listkami sałaty oraz oliwkami. Udekorować listkami bazylii.
Zobacz także: