Buraczana pasta do kanapek
Powitaj wiosnę na swoim talerzu! Wypróbuj przepis na pyszną pastę kanapkową, która urozmaici każde śniadanie.

Składniki
- 3 średnie buraki
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki łuskanego słonecznika
- łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka chrzanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Buraki myjemy, zawijamy w papier do pieczenia. Czosnek także zawijamy w papier. Pieczemy w 200°C - czosnek przez 40 minut, a buraki przez godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, uważając, by ich nie przypalić.
3. Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do pojemnika malaksera lub miski. Dodajemy upieczone ząbki czosnku, ziarna słonecznika, sok z cytryny oraz oliwę. Miksujemy w malakserze lub blenderem na pastę. Doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem, na koniec mieszamy z natką pietruszki. Możemy podawać np. w kanapce z ciemnego pieczywa.
Zobacz także: