Buraczane kostki z czekoladą
Buraki, marchewka i cukinia wspaniale smakują także w wersji deserowej. Przygotuj oryginalne i zdrowe ciasto z warzyw.
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź. l Jajka ubij z cukrem, dolewając olej. Połącz z olejkiem waniliowym, przesianą mąką, sodą i proszkiem do pieczenia.
2. Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij. Dodaj do ciasta wraz z roztopioną czekoladą. Wymieszaj.
3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli ciasto mocno się rumieni od góry, przykryj je papierem do pieczenia.
4. Po 10 minutach wyjmij ciasto z formy i ostudź na kratce. l Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zmiksuj z cukrem i śmietaną. Rozsmaruj na cieście.
5. Kostki będą mniej kaloryczne, a równie pyszne, gdy zrezygnujesz z polewy.