Reklama

Buraczane muffinki

Połowę rodzynek zamień na kawałki ulubionej czekolady (gorzka, mlecznej lub białej), a zamiast cukru dodaj do ciasta płynny miód.


Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 16

Składniki

  • 50 dag buraków
  • 30 dag mąki orkiszowej typ 1000
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 20 dag rodzynek
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Margarynę i masło rozpuścić w rondlu, wystudzić, wymieszać z rozkłóconymi jajkami.

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i rodzynkami. Do suchych składników dolać masło wymieszane z jajkami, całość niezbyt dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać utarte buraczki i ponownie wymieszać.

Ciasto rozłożyć w papilotkach umieszczonych w silikonowych formach do wypieku muffinek. Babeczki wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC, potem temperaturę zmniejszyć do 160ºC i piec ok. 20-25 minut.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy