Buraczane muffinki
Połowę rodzynek zamień na kawałki ulubionej czekolady (gorzka, mlecznej lub białej), a zamiast cukru dodaj do ciasta płynny miód.
Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Margarynę i masło rozpuścić w rondlu, wystudzić, wymieszać z rozkłóconymi jajkami.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i rodzynkami. Do suchych składników dolać masło wymieszane z jajkami, całość niezbyt dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać utarte buraczki i ponownie wymieszać.
Ciasto rozłożyć w papilotkach umieszczonych w silikonowych formach do wypieku muffinek. Babeczki wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC, potem temperaturę zmniejszyć do 160ºC i piec ok. 20-25 minut.