Burgery z buraków z pomidorami i cebulą

Składniki
na burgery
- 2 średnie buraki
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka sosu sojowego
- duża szczypta mielonej kolendry, imbiru oraz pieprzu cayenne
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
dodatkowe
- garść roszponki
- 1 czerwona cebula
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 1/2 awokado
- 4 pełnoziarniste bułki
- sok z ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jedną cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. 2. Wszystkie składniki na burgery przełóż do miski i wymieszaj. 3. Uformuj cztery burgery i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C. 4. Sałatę porwij, a cebulę, pomidory oraz awokado (skropione sokiem z cytryny) pokrój. 5. Do przekrojonych bułek włóż warzywa i burgery.
Zobacz także: