Burgery z kotletami z wątróbki
Marzą ci się domowe burgery? Polecamy przepis na oryginalniejszą i nieco zdrowszą wersję z wątróbką.
Składniki
- 500 g wątroby wieprzowej lub wątróbek drobiowych
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 30 g żółtego sera
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- olej
dodatkowe
- 4 bułki z sezamem
- 2 ogórki konserwowe lub kiszone
- 2 pomidory
- kilka liści sałaty
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
Sposób przygotowania:
1. Wątrobę umyj i osusz. Zmiel razem z jajkiem.
2. Posiekaj cebulę i czosnek. Żółty ser pokrój w kosteczkę. Dodaj wszystko do wątróbki. Wsyp mąkę, sól i pieprz. Uformuj kotlety i usmaż je na oleju po 3-5 minut z obu stron.
3. Przekrój bułki. Ułóż na nich sałatę, pokrojone ogórki, kotlety i plastry pomidorów.
4. Wymieszaj jogurt z ketchupem i majonezem. Polej sosem pomidory i przykryj połówką bułki.
Zobacz także: