Burgery z soczewicy
Bezmięsna wersja nie tylko dla wegetarian.
Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka i zalej wodą (1 i 1/2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy). Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10-15 min (soczewica powinna wchłonąć całą wodę i rozpaść się). Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz startą marchewkę. Smaż mieszając ok. 3 min. Następnie wlej niewielką ilość wody, duś aż marchewka zmięknie i odparuje cały płyn. Do wystudzonej i odciśniętej z nadmiaru płynu soczewicy dodaj przesmażone wystudzone warzywa, curry, suszoną bazylię oraz sezam. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy wilgotnymi dłońmi uformuj kotleciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok. 30 min w temp. 180°C. Podawaj w bułce (można ją podpiec w piekarniku), na liściach sałaty, z plastrem pomidora i krążkami czerwonej cebuli oraz frytkami.