Burgery z soczewicy z jarmużem
Nowy rok to doskonała okazja do zmian, również na talerzu. Co powiesz na bezmięsne dania pełne zaskakujących smaków?

Składniki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- szczypta mielonej słodkiej papryki, kminu rzymskiego i imbiru
- sól
dodatkowe
- 4 bułki
- 4 liście jarmużu
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- ketchup
- olej
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę opłucz na sicie. Przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj obraną i startą marchew oraz pietruszkę. Gotuj, mieszając, aż wszystko będzie miękkie. Odsącz i ostudź. Następnie dodaj jajko, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj i uformuj 4 burgery. Usmaż je na oleju.
2. Bułki przekrój na pół i podpiecz na tłuszczu po burgerach.
3. Na każdą bułkę połóż liść jarmużu, krążki cebuli i pomidora, burgera i kleks ketchupu. Przykryj połówką bułki.
Zobacz także: