Burgery z soczewicy z jarmużem

Nowy rok to doskonała okazja do zmian, również na talerzu. Co powiesz na bezmięsne dania pełne zaskakujących smaków?

Bezmięsne burgery
Bezmięsne burgery123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • szczypta mielonej słodkiej papryki, kminu rzymskiego i imbiru
  • sól

dodatkowe

  • 4 bułki
  • 4 liście jarmużu
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • ketchup
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę opłucz na sicie. Przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj obraną i startą marchew oraz pietruszkę. Gotuj, mieszając, aż wszystko będzie miękkie. Odsącz i ostudź. Następnie dodaj jajko, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj i uformuj 4 burgery. Usmaż je na oleju.

2. Bułki przekrój na pół i podpiecz na tłuszczu po burgerach.

3. Na każdą bułkę połóż liść jarmużu, krążki cebuli i pomidora, burgera i kleks ketchupu. Przykryj połówką bułki.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Wegetariańskie burgeryInteria.tv
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?