Burgery z wołowym kotlecikiem
Składniki
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 2 cebule
- 2 pomidory
- nieduża sałata rzymska
- jajo
- 2 tosty pszenne
- 6–8 plastrów wędzonego boczku
- 4 bułki posypane sezamem
- po 6 łyżek keczupu i musztardy
- sól, pieprz, chili w proszku
- olej
- łyżka przecieru pomidorowego
1. Tosty namaczamy w wodzie i odciskamy. Obraną cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cebulę, aż będzie miękka.
2. Wołowinę przekładamy do miski, dodajemy cebulę, jajo, tosty, przecier pomidorowy, doprawiamy pieprzem, chili, solą i wyrabiamy. Z masy formujemy 4 kotleciki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy je 4-5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni, bez tłuszczu, smażymy plastry boczku, aż będą chrupkie. Przekładamy na papierowy ręcznik.
3. Obraną cebulę oraz umyte i osuszone pomidory kroimy w plastry. Sałatę siekamy w paski. Bułki przekrawamy na pół i zapiekamy 2-3 minuty w 180ºC. Dolne połówki bułek smarujemy keczupem, kładziemy sałatę, cebulę, boczek i kotlecik. Smarujemy musztardą i układamy pozostały boczek, cebulę i pomidory. Przykrywamy bułką.