Calzone - włoski pieróg
Calzone to włoska pizza zwinięta w pieróg. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki
na ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 8 g suchych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml ciepłego mleka.
na nadzienie
- 100 g szynki gotowanej
- 2 duże pomidory
- 125 g sera mozzarella
- 150 g serka ricotta (odsączonego)
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min.
2. Szynkę, pomidory i mozzarellę pokrój w małą kostkę. Wymieszaj z ricottą i jajkiem.
3. Ciasto podziel na dwie części, a każdą z nich rozwałkuj na koło. Rozłóż nadzienie tak, by zajmowało połowę koła, a następnie przykryj je drugą połową ciasta. Zlep ze sobą mocno jego brzegi. Piecz 25 min w temp. 200°C
Zobacz także: