Reklama

Calzone z warzywami

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • ¾ łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 200 g sera mozzarella
  • 150 g startego sera gouda
  • 50 g startego sera typu parmezan
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży dodaj ½ szklanki mleka oraz cukier, wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj sól, olej, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na 60-90 min.

Marchewki, pietruszki oraz seler obierz. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Por pokrój w półtalarki, pieczarki w plasterki, cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć starte warzywa, por, pieczarki oraz cebulę. Mieszając smaż ok. 10 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw. Do wystudzonych warzyw dodaj porwany na kawałki ser mozzarella oraz starte sery, wymieszaj.

Reklama

Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na koło. Połowę ciasta posmaruj sosem pomidorowym (przepis na 35. stronie) i wyłóż nadzienie. Zlep brzegi formując kształt pieroga. Piecz 25 min w temp. 200°C.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy