Calzone z warzywami
Przygotowanie:
Do pokruszonych drożdży dodaj ½ szklanki mleka oraz cukier, wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj sól, olej, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na 60-90 min.
Marchewki, pietruszki oraz seler obierz. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Por pokrój w półtalarki, pieczarki w plasterki, cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć starte warzywa, por, pieczarki oraz cebulę. Mieszając smaż ok. 10 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw. Do wystudzonych warzyw dodaj porwany na kawałki ser mozzarella oraz starte sery, wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na koło. Połowę ciasta posmaruj sosem pomidorowym (przepis na 35. stronie) i wyłóż nadzienie. Zlep brzegi formując kształt pieroga. Piecz 25 min w temp. 200°C.
Zobacz także: