Camembert z sosem
Z truskawkami możesz przyrządzić wytrawne dania na obiad lub kolację. Zobacz, z czym najlepiej je łączyć i podawać.

Składniki
- serek camembert
- 10 truskawek
- łyżka masła
- łyżka cukru
- łyżka octu balsamicznego
- kilka listków świeżej mięty
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Truskawki oczyść z szypułek, umyj, dokładnie osusz na papierowym ręczniku i pokrój na ćwiartki.
2. Masło i cukier włóż do rondelka i podgrzewaj, aż cukier się skarmelizuje. Często mieszaj.
3. Dodaj truskawki i smaż, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Dolej ocet balsamiczny i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Camembert wyjmij z opakowania i smaż na patelni grillowej lub na ruszcie - po minucie z każdej strony.
4. Gotowy ser polej sosem truskawkowym i udekoruj listkami mięty. Potrawę możesz posypać posiekanymi orzechami.
Zobacz także: