Camembert z sosem

Z truskawkami możesz przyrządzić wytrawne dania na obiad lub kolację. Zobacz, z czym najlepiej je łączyć i podawać.

Camembert z sosem truskawkowym
Camembert z sosem truskawkowym123RF/PICSEL

Składniki

  • serek camembert
  • 10 truskawek
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • łyżka octu balsamicznego
  • kilka listków świeżej mięty
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Truskawki oczyść z szypułek, umyj, dokładnie osusz na papierowym ręczniku i pokrój na ćwiartki.

2. Masło i cukier włóż do rondelka i podgrzewaj, aż cukier się skarmelizuje. Często mieszaj.

3. Dodaj truskawki i smaż, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Dolej ocet balsamiczny i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Camembert wyjmij z opakowania i smaż na patelni grillowej lub na ruszcie - po minucie z każdej strony.

4. Gotowy ser polej sosem truskawkowym i udekoruj listkami mięty. Potrawę możesz posypać posiekanymi orzechami.

Zobacz także:

Włoska sałatka warzywna z seremStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?