Cannelloni
Włoskie cannelloni to wyśmienity pomysł na treściwy obiad. Są proste w przygotowaniu, a jaki mają smak? Przekonaj się sama!

Składniki
- 12 rurek makaronu cannelloni
- 50 dag mielonego mięsa
- 0,5 litra przecieru pomidorowego
- 2 jajka
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- olej
- sól i pieprz
- bazylia i oregano
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Przełóż z patelni do miski.
2. Dodaj łyżkę oleju na patelnię i przesmaż mięso.
3. Połącz składniki, wsyp łyżkę startego sera, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Napełnij farszem surowe rurki cannelloni i ułóż w naczyniu żaroodpornym (najwyżej w dwóch warstwach).
5. Przecier dopraw solą, pieprzem, suszoną bazylią i oregano. Polej cannelloni i posyp z wierzchu pozostałym startym serem.
6. Wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piecz około 45 minut.
Zobacz także: