Cannelloni na słodko
Składniki
- 50 dag śliwki
- 2 płaskie łyżki mąka ziemniaczana
- 4 dag siekane migdały
- 10 dag cukier
- laska wanilii
- 12 dag makaron cannelloni
- 0,5 l mleko
- 3 łyżki wino śliwkowe
- 75 ml woda
- 1 opakowanie sos waniliowy w proszku
- brązowy cukier
- 1/4 łyżeczki cynamon
- 3 łyżki syrop klonowy
3-4 osób
Z sosu w proszku, mleka i 2 łyżek cukru przygotuj sos według przepisu na opakowaniu
Wanilię zagotuj z wodą, syropem i winem. Dodaj do posiekanych śliwek, dołóż migdały uprażone na patelni bez tłuszczu, resztę cukru, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Masę gotuj mieszając aż zgęstnieje.
Gotową masę przełóż do szprycy nadziej cannelloni. Ułóż w natłuszczonej formie żaroodpornej. Zalej sosem waniliowym. Zapiekaj 40 min w temp. 180°C. Podaj posypane brązowym cukrem.