Reklama

Cannelloni z mielonym mięsem indyka

Sycą, zapewniają energię i zestaw cennych o tej porze roku aminokwasów.

Składniki

  • 14-16 rurek makaronu cannelloni
  • 600 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • ok. 100 g startego żółtego sera
  • 400 ml sosu pomidorowego (passaty)
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Składniki na sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dołóż zmielone w maszynce mięso, wymieszaj i smaż przez ok. 20 minut. Patelnię zestaw z ognia. Do farszu dodaj 1/2 sosu pomidorowego, zioła oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wbij jajko i starannie wymieszaj. 

2. Farszem nadziej makaronowe rurki. Ułóż je ciasno w natłuszczonej żaroodpornej formie. Przygotuj beszamel: masło rozpuść, wsyp mąkę i mieszaj przez minutę. Mieszając, powoli wlewaj zimne mleko. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Gotuj do zgęstnienia. 

Reklama

3. Beszamelem zalej makaron w formie. Na wierzch wylej resztę sosu pomidorowego. Posyp startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez 30-35 minut. 

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy