Cannelloni z mielonym mięsem indyka
Sycą, zapewniają energię i zestaw cennych o tej porze roku aminokwasów.
Składniki
- 14-16 rurek makaronu cannelloni
- 600 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- ok. 100 g startego żółtego sera
- 400 ml sosu pomidorowego (passaty)
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
na sos beszamelowy
- 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dołóż zmielone w maszynce mięso, wymieszaj i smaż przez ok. 20 minut. Patelnię zestaw z ognia. Do farszu dodaj 1/2 sosu pomidorowego, zioła oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wbij jajko i starannie wymieszaj.
2. Farszem nadziej makaronowe rurki. Ułóż je ciasno w natłuszczonej żaroodpornej formie. Przygotuj beszamel: masło rozpuść, wsyp mąkę i mieszaj przez minutę. Mieszając, powoli wlewaj zimne mleko. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Gotuj do zgęstnienia.
3. Beszamelem zalej makaron w formie. Na wierzch wylej resztę sosu pomidorowego. Posyp startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez 30-35 minut.
Zobacz także: