Reklama

Carpaccio z buraków

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • 100 g sera koziego
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • garść rukoli
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

1. Buraki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy zawiń w pojedynczy kawałek folii aluminiowej. Włóż buraki do keksówki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około 60 minut. Gdy trochę ostygną, obierz je ze skóry i pokrój w bardzo cienkie plastry. 

2. Orzechy włoskie pokrusz na mniejsze kawałki. Umieść na suchej patelni i praż 2-3 minuty, poruszając patelnią. 

3. Ułóż buraki na dużym talerzu. Posyp orzechami.

4. Ser kozi pokrój w kostkę, ułóż na orzechach. Na to wyłóż umytą i osuszoną rukolę. 5. Skrop wszystko sokiem z cytryny i polej oliwą. Oprósz solą i pieprzem. Przed podaniem schłodź w lodówce. 

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy