Cevapcici: bałkańskie rulony
To danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. Oto jeden z przepisów tamtejszej kuchni.
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 kajzerki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek ajwaru
- 3 łyżki keczupu
- 1 żółta papryka
- 80 dag ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kmin rzymski
- po 1/2 pęczka natki pietruszki i dymki
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, pokroić w ósemki. Rozłożyć na blasze do pieczenia, skropić jedną łyżką oleju, doprawić solą i słodką papryką. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.
Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (osiem listków zostawić w całości). Cebulę posiekać.
Bułki odcisnąć, wymieszać z mięsem, cebulą, natką i jajkiem, dobrze wyrobić, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i kminem.
Uformować 16 niedużych, owalnych kotlecików i nadziać po dwa na drewniane szpikulce. W ośmiu z nich (w jeden na każdym szpikulcu) wcisnąć dla ozdoby po listku natki pietruszki. Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć kotlety przez około dziesięć minut.
Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić na bardzo cienkie paski. Czosnek obrać, przecisnać przez praskę, dymkę umyć, posiekać. Wymieszać wszystko razem, posolić.
Kotlety podawać z upieczonymi ziemniakami, sosem z ajwaru wymieszanego z keczupem i sałatką z papryki.
Zobacz także: