Reklama

Cezar z krewetkami i anchois

Sałatkę Cezar znają wszyscy. Zwykle podaje się ją z grillowanym kurczakiem. Tym razem proponujemy tę popularną sałatkę w podkręconej wersji.

Składniki na marynatę do krewetek

  • 80 ml oliwy
  • 2 gałązki tymianku
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki soku z cytryny, skórka starta z połowy cytryny
  • sól, pierz
  • pół łyżeczki płatków chili

Składniki sos cezar

  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżeczka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 filety z anchois, posiekane
  • żółtko jaja
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 1 i 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 10 g startego parmezanu
  • 2 krople tabasco

Składniki do sałatki

  • 6 filetów anchois
  • 2 baby sałaty rzymskie
  • 40 g parmezanu
  • 6 kromek bagietki
  • 140 g pomidorków cherry

Cezar z krewetkami i anchois - wykonanie:

Do miski z marynatą na 20 min. wkładamy krewetki i odstawiamy. Przygotowujemy sos cezar. Do miski wkładamy wszystkie składniki prócz oleju. Włączamy blender i cienkim strumieniem wlewamy olej, aż powstanie gęsta, puszysta masa.

Krewetki z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoto przez ok. 2 min. z każdej strony. Przekładamy je do innego naczynia, a na patelni grillujemy bagietkę.

Na talerzu układamy porwaną rzymską sałatę, krewetki, pomidorki cherry, grzanki i filety anchois.

Reklama

Całość polewamy sosem oraz posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego!

Cezar z krewetkami i anchois krok po kroku - zobacz film:

Zobacz także:

Lubisz krewetki? Może krewetki na patyku w sosie worcestershire przypadną ci do gustu?

Szaszłyki z krewetek na pikantnie - to przepis, który zasmakuje miłośnikom ostrych smaków


Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy