Cezar z krewetkami i anchois
Sałatkę Cezar znają wszyscy. Zwykle podaje się ją z grillowanym kurczakiem. Tym razem proponujemy tę popularną sałatkę w podkręconej wersji.

Składniki
na marynatę do krewetek
- 80 ml oliwy
- 2 gałązki tymianku
- ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki soku z cytryny, skórka starta z połowy cytryny
- sól, pierz
- pół łyżeczki płatków chili
sos cezar
- pół łyżeczki musztardy
- łyżeczka octu winnego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 filety z anchois, posiekane
- żółtko jaja
- 120 ml oleju roślinnego
- 1 i 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- 10 g startego parmezanu
- 2 krople tabasco
do sałatki
- 6 filetów anchois
- 2 baby sałaty rzymskie
- 40 g parmezanu
- 6 kromek bagietki
- 140 g pomidorków cherry
Cezar z krewetkami i anchois - wykonanie:
Do miski z marynatą na 20 min. wkładamy krewetki i odstawiamy. Przygotowujemy sos cezar. Do miski wkładamy wszystkie składniki prócz oleju. Włączamy blender i cienkim strumieniem wlewamy olej, aż powstanie gęsta, puszysta masa.
Krewetki z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoto przez ok. 2 min. z każdej strony. Przekładamy je do innego naczynia, a na patelni grillujemy bagietkę.
Na talerzu układamy porwaną rzymską sałatę, krewetki, pomidorki cherry, grzanki i filety anchois.
Całość polewamy sosem oraz posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego!
Cezar z krewetkami i anchois krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także:
Lubisz krewetki? Może krewetki na patyku w sosie worcestershire przypadną ci do gustu?
Szaszłyki z krewetek na pikantnie - to przepis, który zasmakuje miłośnikom ostrych smaków