Chaczapuri: Gruziński chlebek z nadzieniem
To doskonały pomysł na kolacje z przyjaciółmi. W zaciszu domu chleb podawaj na ciepło, wtedy smakuje najlepiej. I nie zapomnij o ziołach i serze (chaczo-ser + puri-chleb).
Przygotowanie
Mąkę, ciepłe mleko, gałkę muszkatołową, drożdże, szczyptę soli i pieprzu wymieszaj i zagnieć ciasto. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Jeśli ciasto będzie za suche, wlej więcej mleka, jeśli zbyt wilgotne - wsyp więcej mąki.
Ciasto rozwałkowuj na pół centymetrowy placek. Ułóż na nim zblanszowany i odciśnięty szpinak, boczek i ser. Dopraw solą, pieprzem i chili. Brzegi zwiń do środka i lekko przyklep, aby dobrze się przykleiły.
Rozgrzej patelnię z oliwą, ułóż placek i podgrzej 2 minuty z każdej strony. Przewracaj go cztery razy, smażąc również po 2 minuty, od czasu do czasu nacierając oliwą. Na koniec przykryj patelnię i pozostaw na ogniu na 5 minut. Dzięki temu ser dokładnie się stopi, a ciasto będzie lekko chrupiące.
Zobacz także: