Chałwa z kaszy
Składniki
- 1 szklanka grubo siekane migdały
- 1 laska cynamon
- 4 szklanki woda
- skórka z cytryny
- 2 szklanki gruboziarnista kasza kukurydziana
- 3 szklanki cukier
- 1 szklanka ziarna sezamu
- 1 łyżeczka goździki
- 1 szklanka oliwa z oliwek
- cynamon w proszku
5-6 osób
Syrop: gotować wodę z cukrem, skórką z cytryny, laską cynamonu oraz goździkami przez około 5 minut, następnie odcedzić.
W głębokim garnku podsmażyć kaszę na silnie rozgrzanej oliwie ciągle mieszając, następnie dodać kolejno migdały i ziarno sezamowe i podsmażać mieszając. Po zdobyciu złotego koloru garnek zdjąć z ognia i ostrożnie wlać gorący syrop. Wymieszać i postawić ponownie na ogniu, gotować na słabym ogniu ciągle mieszając, aż cały syrop wsiąknie w kaszę.
Chałwę najlepiej wyłożyć do formy lub małych foremek. Posypać cynamonem i podawać na ciepło lub na zimno.