Chana masala z ciecierzycą
Jeśli jeszcze się nie domyślasz - przepadam za ciecierzycą i curry. To danie fantastycznie podkreśla smak obu tych składników. Dzięki zmiksowanej marchwi i mleczku kokosowemu sos jest kremowy i pożywny. Garam masala nadaje mu intensywny smak, a ciecierzyca chrupką konsystencję. Podany z ryżem stanowi przepyszny posiłek oparty na produktach roślinnych.
Jeśli zamierzasz podać danie z ryżem, ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw na bok, pod przykryciem.
W tym czasie na średnim ogniu rozgrzej duży garnek lub rondel. Wlej do niego 2 łyżki oleju kokosowego, wrzuć cebulę, czosnek, imbir i marchewkę. Dodaj po 1⁄4 łyżeczki soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj.
Przykryj garnek i gotuj danie, często mieszając, przez 4-5 minut lub do czasu, aż marchewka nieco zmięknie, a cebula stanie się przezroczysta. Dołóż 2 1⁄2 łyżki mieszanki garam masala. Wymieszaj, tak by przyprawa pokryła wszystkie składniki. Następnie dodaj mleczko kokosowe, bulion i syrop klonowy. Zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez 5 minut.
Przelej zawartość garnka do blendera lub malaksera i zmiksuj na gładki, kremowy sos, w razie potrzeby zeskrobując składniki ze ścianek. Spróbuj i dopraw wedle własnych upodobań, dodając odpowiednio więcej soli, pieprzu lub syropu klonowego. Zostaw sos w blenderze. Do garnka włóż ciecierzycę wraz z pozostałą 1/2 łyżki oleju kokosowego. Przykryj i podsmażaj na średnim ogniu.
Dodaj pozostałą 1⁄2 łyżki garam masali i dużą szczyptę soli morskiej. Gotuj przez 3 minuty, po czym wyłów 1/2 filiżanki (90 g) ciecierzycy, którą później posypiesz danie.
Przelej sos curry z blendera do garnka z ciecierzycą i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut (do 20-30 minut). Im dłużej potrawa będzie się gotować, tym nabierze intensywniejszego smaku. W tym czasie przygotuj wybrane dodatki.
Przed podaniem ułóż curry na ryżu i posyp ciecierzycą. Smak tej potrawy wzmacniają świeży sok z limonki lub cytryny i świeże zioła, więc użyj ich według uznania.
Danie można przechowywać przez 2-3 dni w lodowce, choć najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. W zamrażarce wytrzyma do miesiąca.
Domowa mieszanka garam masala: połącz 3 łyżki (25 g) kuminu, 2 łyżki (16 g) granulowanego czosnku, 2 łyżki (16 g) słodkiej papryki, 2 łyżeczki kolendry, 2 łyżeczki kardamonu, 1 łyżeczkę cynamonu, 1⁄2 łyżeczki mielonych goździków i szczyptę cayenne lub chilli w proszku.
Przepis pochodzi z książki "Minimalist baker".