Chili con carne
Chili con carne to pomysł na szybki obiad lub kolację. To prawdziwy kulinarny klasyk, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają potrawy jednogarnkowe. Jak przygotować chili con carne?
Chili con carne
Składniki
- 900 g karkówki wołowej
- 1 limonka, wyciśnięta
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 2 łyżki pasty chili
- 100 g boczku
- startego sera cheddar
- puszka pomidorów
- 1 cebula
- pół łyżeczki czerwonego chili w proszku
- pół łyżeczki chili chipotle w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki kminku
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżka cukru
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól
- czarny pieprz
Chili con carne - wykonanie
Pierwszym krokiem w przygotowywaniu chili con carne jest pokrojenie mięsa w kostkę, które następnie należy wymieszać z chili, chili chipotle w proszku, zmielonym kminkiem i kolendrą, oregano, tymiankiem i pastą chili. Do tego wszystkiego dodajemy wodę.
Następnie smażymy boczek i wołowinę. Na pozostałym tłuszczu przez 3-4 minuty należy smażyć cebulę. Po tym czasie dodajemy pastę chili i smażymy przez dodatkowe 2-3 minuty. Boczek, wołowinę, cebulę przekładamy do garnka, wlewamy wodę i sok z limonki. Następnie dodajemy pomidory, fasolkę, cukier i doprawiamy do smaku.
Chili con carne należy doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. No koniec posypujemy startym serem.
Zobacz jak przygotować chili con carne z kiełbasą chorizo oraz nachosy z chili con carne.
Tutaj także znajdziesz przepis na inne danie jednogarnkowe.