Reklama

Reklama

​Chili con carne

Chili con carne to pomysł na szybki obiad lub kolację. To prawdziwy kulinarny klasyk, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają potrawy jednogarnkowe. Jak przygotować chili con carne?

Chili con carne

Składniki

  • 900 g karkówki wołowej
  • 1 limonka, wyciśnięta
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 2 łyżki pasty chili
  • 100 g boczku
  • startego sera cheddar
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki czerwonego chili w proszku
  • pół łyżeczki chili chipotle w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • czarny pieprz

Chili con carne - wykonanie

Pierwszym krokiem w przygotowywaniu chili con carne jest pokrojenie mięsa w kostkę, które następnie należy wymieszać z chili, chili chipotle w proszku, zmielonym kminkiem i kolendrą, oregano, tymiankiem i pastą chili. Do tego wszystkiego dodajemy wodę.

Następnie smażymy boczek i wołowinę. Na pozostałym tłuszczu przez 3-4 minuty należy smażyć cebulę. Po tym czasie dodajemy pastę chili i smażymy przez dodatkowe 2-3 minuty. Boczek, wołowinę, cebulę przekładamy do garnka, wlewamy wodę i sok z limonki. Następnie dodajemy  pomidory, fasolkę, cukier i doprawiamy do smaku. 

Chili con carne należy doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. No koniec posypujemy startym serem.

Reklama

Zobacz jak przygotować chili con carne z kiełbasą chorizo oraz nachosy z chili con carne.

Tutaj także znajdziesz przepis na inne danie jednogarnkowe.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje