Reklama

Chili con carne

Gorące zupy i gulasze to nie tyko pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. To także zapewnienie organizmowi ciepła niezbędnego w chłodne dni.

Składniki

  • 30 dag zmielonego mięsa wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • papryczka chili
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów bez skóry
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • 4 cebule
  • po 2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego kuminu i chili w proszku
  • 3 łyżki ketchupu
  • olej
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzej olej i wrzuć drobno pokrojone cebule. Zeszklij je na małym ogniu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wsyp wszystkie przyprawy. 

2. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do cebuli, podsmaż. 

3. Mięso usmaż, dodaj pomidory, przecier, ketchup, kukurydzę i wcześniej podduszoną paprykę z cebulą. Wlej wodę i zagotuj. Pod koniec gotowania wsyp 2 łyżeczki kakao. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy