Chili con carne
Gorące zupy i gulasze to nie tyko pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. To także zapewnienie organizmowi ciepła niezbędnego w chłodne dni.
Składniki
- 30 dag zmielonego mięsa wołowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- papryczka chili
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów bez skóry
- szklanka przecieru pomidorowego
- łyżeczka mielonego kardamonu
- 4 cebule
- po 2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego kuminu i chili w proszku
- 3 łyżki ketchupu
- olej
- 2 łyżeczki kakao naturalnego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzej olej i wrzuć drobno pokrojone cebule. Zeszklij je na małym ogniu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wsyp wszystkie przyprawy.
2. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do cebuli, podsmaż.
3. Mięso usmaż, dodaj pomidory, przecier, ketchup, kukurydzę i wcześniej podduszoną paprykę z cebulą. Wlej wodę i zagotuj. Pod koniec gotowania wsyp 2 łyżeczki kakao.
Zobacz także: