Reklama

Chleb migdałowy z miodem

Składniki na 12 kromek

  • 540 g mąki żytniej pytlowej
  • 300 ml wody
  • po łyżeczce soli i cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki płynnego miodu, np. lipowego lub akacjowego
  • 120 g płatków migdałowych
  • 21 g drożdży
  • aromat migdałowy

1.  W emaliowanym garnuszku rozkruszamy drożdże z cukrem, dolewamy kilka łyżek ciepłej wody, mieszamy. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Płatki migdałowe podprażamy na patelni bez oleju, studzimy, a następnie mielimy na pył.

3. Wodę podgrzewamy, ale do niezbyt wysokiej temperatury. Masło roztapiamy, studzimy. Dodajemy do mąki razem z drożdżami, miodem, solą i zmielonymi migdałami, mieszamy. Stopniowo dodajemy
wodę, 2 krople aromatu i wyrabiamy, żeby składniki się połączyły. Blachę smarujemy tłuszczem i przekładamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, do wyrośnięcia. Pieczemy 40-50 minut w 180ºC.

Reklama

4. Chleb zostawiamy w blasze 5-10 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy