Chleb migdałowy z miodem
1. W emaliowanym garnuszku rozkruszamy drożdże z cukrem, dolewamy kilka łyżek ciepłej wody, mieszamy. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Płatki migdałowe podprażamy na patelni bez oleju, studzimy, a następnie mielimy na pył.
3. Wodę podgrzewamy, ale do niezbyt wysokiej temperatury. Masło roztapiamy, studzimy. Dodajemy do mąki razem z drożdżami, miodem, solą i zmielonymi migdałami, mieszamy. Stopniowo dodajemy
wodę, 2 krople aromatu i wyrabiamy, żeby składniki się połączyły. Blachę smarujemy tłuszczem i przekładamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, do wyrośnięcia. Pieczemy 40-50 minut w 180ºC.
4. Chleb zostawiamy w blasze 5-10 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.