​Chleb. Piec samodzielnie czy kupić w sklepie?

Ewa Wachowicz uważa, że pełnowartościowe pieczywo pozytywnie wpłynie na ogólną kondycję organizmu
Ewa Wachowicz uważa, że pełnowartościowe pieczywo pozytywnie wpłynie na ogólną kondycję organizmuarchiwum prywatne

Chleb - najlepszy świeży, jeszcze ciepły

Smakowite podpłomyki można upiec także w piekarniku
Smakowite podpłomyki można upiec także w piekarniku123RF/PICSEL

Podpłomyk

Składniki

  • 15 g drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 150 ml wody
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki razowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • mleko do posmarowania ciasta
  • czarnuszka
  • sól gruboziarnista
Pieczywo z supermarketu zazwyczaj szybko się starzeje
Pieczywo z supermarketu zazwyczaj szybko się starzeje123RF/PICSEL

Na co zwracać uwagę kupując chleb?

Chleb "z ziarnami"

Składniki

  • ½ kg mąki z pełnego przemiału
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 50 g drożdży
  • ½ l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • mleko do zwilżenia
  • czarnuszka do dekoracji
Chleb pełnoziarnisty według przepisu Ewy Wachowicz
Chleb pełnoziarnisty według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Nietolerancja glutenu - nie musisz rezygnować z pieczywa

Chlebek bananowy

Składniki

  • 4 duże i dojrzałe banany
  • ⅓ kostki masła
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki ksylitolu lub ½ szklanki cukru
  • 1½ szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Chlebek bananowy według przepisu Ewy Wachowicz
Chlebek bananowy według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Chleb - zdecydowanie na tak, ale w rozsądnych ilościach

„Ewa gotuje”: Chleb z garnka z masłem czosnkowo-rzeżuchowymPolsatPolsat